Úvodní stránka
Česky   English
HOPI PŘÍRODNÍ BIO POLÉVKY

HOPI PŘÍRODNÍ BIO POLÉVKA - Ó hladové já

polévka

Luštěninová směs

Složení: hrách žlutý, čočka velkozrnná zelená, fazole adzuki, ječné kroupy (obsah lepku), cibule sušená, paprika sušená červená.

Polévky HOPI kombinují luštěniny, obilniny a kvalitní přírodně sušenou zeleninu v kvalitě BIO.

Polévky HOPI na rozdíl od tzv. „instantních polévek“ neobsahují žádné konzervační látky, umělá barviva, glutaman sodný ani jiná dochucovadla.

Jedno balení stačí pro
  • 5 porcí vydatné luštěninové polévky
  • 2-3 porce luštěninové kaše nakyselo
  • 4 porce luštěninového salátu

RECEPTY

Ó HLADOVÉ JÁ

Směs inspirovaná kuchařským uměním indiánského kmene Cherokee, žijícího dnes na jihovýchodu USA. Tito indiáni s oblibou vaří polévku z hrachu velmi podobného českému v kombinaci s různými druhy fazolí, které si již po staletí sami pěstují.

POLÉVKA: Míchaná luštěninová polévka

polévka Počet porcí: pro 5 dospělých osob
Doba vaření: 30 – 35 minut
Směs nasypeme na husté sítko, přebereme, vypereme pod tekoucí horkou vodou a vsypeme do hrnce (směs není nutné předem namáčet). Přidáme 1,5 l studené vody, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
Poté zmírníme plamen, poodkryjeme pokličku a vaříme 15 minut (polévka musí stále mírně vřít).
Poté přidáme 2-3 rozetřené stroužky česneku, 3 čajové lžičky majoránky a 1 kostku zeleninového bujonu (nejlépe bez glutamanu sodného) a necháme vařit dalších 15 minut, až do požadovaného změknutí surovin.
Je-li polévka příliš hustá, zředíme ji během vaření teplou vodou, neboť studená voda způsobuje tvrdnutí slupky luštěnin.
Poté polévku zahustíme záklechtkou (hladká mouka rozmíchaná ve studené vodě do hustší tekoucí konzistence, přes sítko vlejeme do polévky a rozmícháme příp. hrudky.) Zlehka povaříme ještě 5 minut.
Nakonec přisolíme špetkou soli, popř. připepříme a dle chuti přilejeme 1 - 2 polévkové lžíce citrónové šťávy. Sůl či citrón přidáváme po změknutí surovin, protože jinak mohou prodloužit dobu vaření.
Polévku ozdobíme jemně nasekanou pažitkou.

Nebo ještě jinak: Polévku lze také netradičně dotvořit tak, že ji po uvaření necháme mírně zchládnout a poté rozmixujeme na jemnou kaši. Nalijeme na talíře a přidáme 1 polévkovou lžíci kysané smetany a ozdobíme čerstvými listy máty peprné. Podáváme s křupavými toustíky.

HLAVNÍ JÍDLO: Luštěninová kaše na kyselo s vařeným vejcem

polévka Počet porcí: pro 2-3 dospělé osoby
Doba vaření: 30 – 35 minut
Směs nasypeme na husté sítko, přebereme, vypereme pod tekoucí horkou vodou a vsypeme do hrnce (směs není nutné předem namáčet). Přidáme 1,5 - 2 l studené vody, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
Poté zmírníme plamen, poodkryjeme pokličku a vaříme 15 minut (směs musí stále mírně vřít).
Pak přidáme 2-3 rozetřené stroužky česneku, 2-3 čajové lžičky majoránky (nebo 2-3 lístky libečku), 1 kostku zeleninového bujonu (nejlépe bez glutamanu sodného) a necháme vařit dalších 5-10 minut, až do požadovaného změknutí surovin a požadované kašovité konzistence.
Nakonec dochutíme solí a citrónovou šťávou. Sůl či citrón přidáváme po změknutí surovin, protože jinak mohou prodloužit dobu vaření.
Kaši zahustíme jíškou či dietnější záklechtkou ((hladká mouka rozmíchaná ve studené vodě do hustší tekoucí konzistence, přes sítko vlejeme do kaše a rozmícháme případné hrudky). Zlehka povaříme ještě 5 minut. Doplníme vajíčkem uvařeným natvrdo či sázeným vejcem, kyselou okurkou a podáváme s čerstvým tmavým chlebem.

SALÁT: Osvěžující luštěninový salát s čerstvou zeleninou

polévka Počet porcí: pro 4 dospělé osoby
Doba vaření: 30 – 35 minut
Směs nasypeme na husté sítko, přebereme, vypereme pod tekoucí horkou vodou a vsypeme do hrnce (směs není nutné předem namáčet). Přidáme 1,5 l studené vody, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu.
Poté zmírníme plamen, poodkryjeme pokličku a vaříme 30 minut (směs musí stále mírně vřít), až do požadovaného změknutí surovin.
Směs nakonec dochutíme solí. Sůl přidáváme po změknutí surovin, protože jinak může prodloužit dobu vaření.
Uvařenou směs pak necháme zchladnout a mezitím do salátové mísy nakrájíme čerstvé listy ledového salátu, rajčata, okurku a červenou papriku. Vsypeme směs a ochutíme panenským olivovým olejem, vinným octem a mírně osolíme.
Můžeme podávat s čerstvou bagetou či plackou PITA.