Siesta

HOPI PŘÍRODNÍ LUŠTĚNINOVÁ SMĚS

 

Směs z drobnozrnné čočky

Hopi Siesta směs z drobnozrnné čočkySložení: čočka drobnozrnná červená, ječné vločky (obsahují lepek), brambory sušené, pór sušený.

Polévky HOPI kombinují luštěniny, obilniny a kvalitní přírodně sušenou zeleninu v kvalitě BIO.

Polévky HOPI na rozdíl od tzv. „instantních polévek" neobsahují žádné konzervační látky, umělá barviva, glutaman sodný ani jiná dochucovadla.

Jedno balení stačí pro

  • 5 porcí husté čočkové polévky
  • 2-3 porcí těstovin s červenou čočkou
  • 6-8 porcí pomazánky
 

RECEPTY:

 

SIESTA

Červená drobnozrnná čočka, vypěstovaná v Turecku, tvoří základ směsi Siesta. Tento druh čočky má po oloupání hnědé slupky červené zabarvení. Chybějící slupka přispívá ke zlepšení stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Při vaření se její červená barva mění na žlutou a má tendenci se rychle uvařit a rozpadnout. Proto je vhodná především do hustých polévek či jako součást hlavního pokrmu nebo do pomazánek.

 

POLÉVKA: Jemná čočková polévka pro malé i velké

Počet porcí: pro 4 dospělé osoby
Doba vaření: 20 minut

Hopi Siesta směs z drobnozrnné čočkySměs přebereme, nasypeme na husté sítko, vypereme v horké vodě a vysypeme do hrnce (směs není nutné předem namáčet, protože červená čočka neobsahuje slupku a rychle se vaří). Přidáme 1,5 l studené vody a vaříme 10- 15 minut pod poodkrytou pokličkou, do požadovaného změknutí surovin.

Je-li polévka příliš hustá, zředíme ji během vaření teplou vodou, neboť studená voda způsobuje tvrdnutí slupky luštěnin.

Dochutíme 1 kostkou zeleninového bujonu ( nejlépe bez glutamanu sodného), špetkou soli a 2- 3 čajovými lžičkami petržele a dle chuti 1 lžící citrónové šťávy. Povaříme ještě 5 minut.
Sůl a citrón přidáváme po změknutí surovin, protože jinak mohou prodloužit dobu vaření.

Polévku ozdobíme jemně nasekanou pažitkou.

 

HLAVNÍ JÍDLO: Těstoviny s červenou čočkou

Počet porcí: pro 2-3 dospělé osoby

Hopi Siesta směs z drobnozrnné čočkySměs přebereme, nasypeme na husté sítko, vypereme v horké vodě a vysypeme do hrnce. (Směs není nutné předem namáčet, protože červená čočka neobsahuje slupku a rychle se vaří). Přidáme 1,5 l studené vody, 1 kostku zeleninového bujonu (nejlépe bez glutamanu sodného) a vaříme 10 - 15 minut pod poodkrytou pokličkou, do požadovaného změknutí surovin.

Je-li směs příliš hustá, zředíme ji během vaření teplou vodou, neboť studená voda způsobuje tvrdnutí slupky luštěnin. Přisolíme až ke konci, protože sůl může prodloužit dobu vaření.

Mezitím uvaříme těstoviny, např. vřeténka. Na olivovém oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli a opražíme kostičky šunky, pórku a červené kapie. Teplé opražené suroviny pak smícháme s těstovinami a uvařenou čočkovou směsí, posypeme nastrouhaným sýrem či parmazánem a podáváme s okurkovým salátem.

 

POMAZÁNKA: Lehká luštěninová pomazánka

Počet porcí: pro 4 dospělé osoby
Doba vaření: 20 minut

Hopi Siesta směs z drobnozrnné čočkySměs přebereme, nasypeme na husté sítko, vypereme v horké vodě a vysypeme do hrnce (směs není nutné předem namáčet, protože červená čočka neobsahuje slupku a rychle se vaří).

Přidáme 1,5 l studené vody a vaříme 15 - 20 minut pod poodkrytou pokličkou, do požadovaného změknutí surovin.

Přisolíme až ke konci, protože sůl může prodloužit dobu vaření.
Mezitím nakrájíme nadrobno jarní cibulku a nastrouháme najemno mrkev a celer. Pak vše smícháme s vychládlou směsí, přidáme ¾ kelímku bílého jogurtu, osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou či limetkovou šťávou.

Podáváme na celozrnném pečivu.