Ontario

HOPI PŘÍRODNÍ LUŠTĚNINOVÁ SMĚS

 

Sypká směs z rýže a luštěnin

Hopi přírodní bio polévkaSložení: rýže dlouhozrnná pololoupaná, čočka drobnozrnná červená, vigna zlatá (fazole mungo), zizánie vodní, mrkev sušená

Polévky HOPI kombinují luštěniny, obilniny a kvalitní přírodně sušenou zeleninu v kvalitě BIO.

Polévky HOPI na rozdíl od tzv. „instantních polévek" neobsahují žádné konzervační látky, umělá barviva, glutaman sodný ani jiná dochucovadla.

Jedno balení stačí pro

  • 5 porcí vydatné rajské rýžové polévky
  • 2 – 3 porce rizota
  • 2 - 3 porce lehkého rýžového salátu
 

RECEPTY

 

ONTARIO

Indiánskou polévku ONTARIO tvoří rýže natural míchaná s tzv. divokou rýží, což jsou plody vzácné severoamerické trávy zizánie vodní, která roste v oblasti Velkých jezer na hranicích USA a Kanady. Rýži doplňuje červená čočka, fazole mungo a sušená mrkev karotka.

 

POLÉVKA: Rýžová rajská polévka

Počet porcí: pro 5 dospělých osob
Doba vaření: 35 – 40 minut

Hopi přírodní bio polévka OntarioDo 2 l hrnce nalejeme na dno olivový olej a v něm tzv. vyrestujeme (vypražíme, cca 5 min.) 125 g rajčatového pyré tj. 1 malá krabička.
Poté přilejeme 2 l studené vody, do které vsypeme přebranou a propláchnutou směs (směs není nutné předem namáčet).

Přidáme 1 kostku zeleninového bujonu (nejlépe bez glutamanu sodného), 3 čajové lžičky bazalky a vaříme 30 minut na mírném plameni pod poodkrytou pokličkou, až do požadovaného změknutí surovin.
Je-li polévka příliš hustá, zředíme ji během vaření teplou vodou, neboť studená voda způsobuje tvrdnutí slupky luštěnin.

Ke konci vaření přidáme 2 – 3 čajové lžičky cukru , přisolíme, popř. zahustíme záklechtkou (hladká mouka rozmíchaná ve studené vodě do hustší tekoucí konzistence, přes sítko vlejeme do polévky a rozmícháme příp. hrudky), povaříme ještě 5 min. a ozdobíme čerstvou petrželkou.
Sůl přidáváme po změknutí surovin, protože jinak může prodloužit dobu vaření.

TIP: Polévku můžeme zjemnit přilitím smetany na vaření. Stačí čajová lžička přímo do talíře.

 

HLAVNÍ JÍDLO: Rizoto s kuřecím masem

Počet porcí: pro 2 - 3 dospělé osoby
Doba vaření: 35 – 40 minut

Hopi přírodní bio polévka OntarioSměs přebereme, nasypeme na husté sítko, vypereme v horké vodě a vsypeme do hrnce (směs není nutné předem namáčet). Přidáme 600ml studené vody, přivedeme k varu a necháme vařit 10 minut bez pokličky.

Poté zmírníme plamen na minimum, přikryjeme pokličkou, přisolíme a necháváme vařit dalších 30 minut, dokud se voda nevstřebá. Sůl přidáváme po změknutí surovin, protože jinak může prodloužit dobu vaření.

Uvařenou směs smícháme s orestovanými kuřecími kousky (2 kuřecí prsíčka) na cibuli. Přimícháme podušenou oblíbenou zeleninu např. baby karotka, kukuřice, hrášek, fazolové lusky, žampiony nebo použijeme některou z mražených zeleninových směsí.

Můžeme zakápnout kvalitní sojovou omáčkou.

 

SALÁT: Lehký rýžový salát s tuňákem

Počet porcí: pro 2 – 3 dospělé osoby
Doba vaření: 35 – 40 minut

Hopi přírodní bio polévka OntarioSměs přebereme, nasypeme na husté sítko, vypereme v horké vodě a vsypeme do hrnce (směs není nutné předem namáčet). Přidáme 600ml studené vody, přivedeme k varu a necháme vařit 10 minut bez pokličky.

Poté zmírníme plamen na minimum, přikryjeme pokličkou, přisolíme a necháváme vařit dalších 30 minut, dokud se voda nevstřebá.

Ke konci vaření přisolíme. Sůl přidáváme po změknutí surovin, protože jinak může prodloužit dobu vaření.

Směs vsypeme do salátové mísy, zakápneme lžící panenského olivového oleje a promícháme s větší konzervou tuňáka v olivovém oleji, ochutíme citrónovou šťávou a dle možností obohatíme o kukuřici.